Bakla Ezmesi Nasıl Yapılır
Bakla
ezmesi: Hatay Mezelerinin en özel lezzetidir.
Yöresel lezzetimiz bakla ezmesi Hatay sayesinde sevilen bir tat haline gelmiştir.
Bakla ezmesi insan sağlığı için faydalı mıdır, he çok faydalıdır hemi de :) ayrıca içeriğinde
bir çok besin değerini barındırmaktadır.
Hatay Yöresel Mezelerinden Bakla ezmesi ana yemekler yanında birçok sofrada yer almaktadır.
Bakla
ezmesi diyet yapan insanlarca da tercih edilebilir. Bende zayıflicam dienler koşun bu tarif tam size göre :)
Bakla ezmesi içeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındırmaktadır. Protein ve kalsiyum kişi vücudunu tok tutan değerlerin başında gelir. Kişinin
vücudunda çabuk ve ani acıkmalar yaşanmaması ve tokluk hissi yaşaması
fazla kilo problemi olan insanlarda ara öğünlerin ortadan kalkmasına ve
dolayısıyla kişinin kilo vermesine fayda sağlamaktadır.
Bakla ezmesi içeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındırmaktadır. Protein ve kalsiyum kişi vücudunu tok tutan değerlerin başında gelir.
Bakla ezmesi malzemeleri:
Ø
500
gram kurutulmuş bakla
Ø
1
su bardağı tahin
Ø
2
limonun suyu
Ø
2
diş sarımsak
Ø
1
tutam maydanoz
Ø
1
orta boy domates
Ø
Zeytinyağı
Ø
1
tutam tuz
Bakla ezmesi yapılışı:
Orta
boy bir tencereye taneler halindeki baklaları koyup yaklaşık 1 litre suda 2
saat kadar haşlayalım, Haşlama sırasında suyun eksilmesi olduysa ve hala bakla
yumuşamadıysa korkmayın su ekleyerek bir süre daha kaynatın.
Baklanın
haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin ve istenilen yumuşaklığa eriştiğinde
baklaları tencereden alıp miksere koyun. Mikserde baklaları yavaş yavaş öğütmeye
başlayın. Yavaş mikseri kırma dikkat et :)
Baklalar
mikserde öğütülürken baklanın piştiği sudan bir bardak su alıp yavaş yavaş
öğütülen baklanın içine 1 su bardağı kadar dök bakem.
Sonracıma
öğütülen baklaya 1 tutam tuz ve malzemelerde belirtilen ölçüdeki tahini
öğütülen baklanın içine karıştırılır.
Karışımın
içine limon suyu ve sarımsak da eklendikten sonra bakla karışımı öğütülmeye ve
ezme haline getirilmeye devam edilir. Öğütülerek ve ezilerek krem kıvamına
getirilen karışım servis tabağına alınır. Servis tabağı üzerine domates ve
maydanoz ile görsellik kazandır biraz, süsü püsü yerinde olsun, Hatay Mezeleri
asildir, kuru kuru servise gelmiz, eccük
de üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra konuyu komşuyu çığır çünkü Meşhur
Hatay Mezelerinden Bakla ezmesi servise hazırdır.
Afiyet
ossun.
Yorum etmeyi
unutman… J
0 yorum:
Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın
Tell us what you're thinking... !